fbpx

Quiltet sjabrak med broderi

sadel sjabrak hest diy

Quiltet sjabrak med broderi

Å sy til både hest og rytter er å kombinere to fantastiske hobbyer. Jeg startet et spennende prosjekt med å sy en quilted bomullssjabrak med både passpoal og broderi. Sjabrakken er et underlegg man legger under sadelen for å beskytte hesteryggen mot gnagsår. Sjabrakken er firkantet i motsetning til voilocken med samme funksjon, men som følger sadelens form. Sjabrakken kan p.g.a. sin firkantede form enkelt dekoreres med broderte navn eller motiv. Med beltestropper og borrelås festes sjabrakken i sadelen og holdes på plass under rideturen.

Materialer og tilbehør

Tykk polyestervatt 60 cm/ 150 cm bredt

Rivbar stabilisering

Applikasjonsvliselin

Borrelås

Bomullssnor til bise

Broderi: www.emblibrary.com/EL/search.aspx?search=elusive%20stallion

tegn av sadel quilte mønster

01| forberedelser

Tegn av mønster etter et ferdig salunderlag. Legg stoff og vatt sammen som en «sandwich», i stykker store nok til å dekke en halvdel av teppet. Du trenger to slike «sandwicher».

02| quilting

De to delene quiltes på frihånd. Du kan bruke frihåndsquiltefoten som fulgte med maskinen din. Men siden jeg her brukte flere lag polyestervatt, valgte jeg foten vist på bildet. Den er en del av «Frihåndsquiltefot justerbar 3-i-1» og finnes for symaskiner i gruppe 1, 2 og 3. Denne foten er bredere enn normalt og holder derfor vatten ekstra godt nede rundt nålen. I tillegg kan foten reguleres i høyden. Quilting i tykk og fluffy vatt går veldig greit med dette tilbehøret.

quiltefot frihands Janome symaskin
tegn av sadel quilte mønster
sjabrak hest sy ri ridetur Janome

03| Klipping og stabiliserende søm

Legg mønsteret ditt på en quiltet del om gangen og klipp ut. Husk å snu mønsteret før du klipper den andre delen, så de ferdige delene blir speilvendte. For at ikke quiltingen skal rakne og for å få litt mer hold før teppet kantes, sy tre runder rettsøm helt i ytterkant før du renklipper kanten. Her er en KAI Pro Saks det beste redskapet for å få en sylskarp kant.

04| Sammensying av de to delene

Legg de to delene vrange mot vrange og sy dem sammen med 1 cm sømmonn. Brett sømmonnene til sidene og sy dem ned med stikninger. Klipp eller skjær et bånd i lengderetningen på stoffet med en bredde som dekker begge sømmonn når det er strøket som et skråbånd. Fest det, og sy det fast med stikninger 2 mm fra båndets kanter.

vrange quilting sy frihand
sadel sjabrak sy diy janome
bisebånd Janome sy diy
skråbånd quilt klipp teppet sjabrak

05| Bisebånd og kanting

Bisebåndet lager du av det originale stoffet skåret i strimler på skrå og en kraftig bomullssnor. Lag også et skråbånd til kanten. Bisebåndet sys på langs kanten fra retten. Deretter syr du skråbåndet fast i samme søm som bisen. Legg skråbåndet under arbeidet, men sy fra retten slik at du kan se forrige søm.

Brett skråbåndet over til retten og fest det helt inntil bisebåndet. Sy skråbåndet fast med en søm 2 mm inn på falden på rettsiden. Hvis du har vært nøyaktig, vil denne sømmen legge seg omtrent 2 mm innenfor kanten av båndet på baksiden også. Jeg brukte glidelåsfoten til alt dette, med nålstilling helt til venstre. Det er også lurt å bruke rikelig med klips og et ekstra hjelpemiddel for å holde skråbåndet godt på plass når det går inn under trykkfoten, se bildet.

06| Reimer med borrelås

Sy også reimer med borrelås for festing av salunderlaget til selve salen. Reimene er sydd av stoffstrimler skåret i stoffets lengderetning og brettet som skråbånd. Reimenes bredde må være minst 4-5 mm bredere enn borrelåsen du bruker, så den ikke stikker utenfor stoffet. Fest også hemper i nederkant av salunderlaget, lengde ca.15 cm.

borrelås reimer sjabrak
broderi hest sjabrak diy sy Janome

07| Brodering

Broderiet er kjøpt og lastet ned fra Embroidery Library, det heter «Elusive Stallion». Hvis du syr underlaget selv, kan du brodere på stoffet før quilting. Vi valgte allikevel samme metode som for et ferdig teppe og broderte på stofflapper som ble applikert på til slutt. Vi foretrekker å ikke brodere rett gjennom underlaget av to grunner. For det første blir det veldig tykt og er en stor belastning for maskinen under brodering. For det andre vil det ikke være behagelig for hesten da det vil gi et stivt og stridt område på underlaget. Dette gjelder spesielt for tette broderier.

08| Applikasjon

Stryk applikasjonsvliselin på det ferdige stoffet og skjær det ned til ønsket størrelse og fasong. Velg en av de flotte applikasjonssømmene for å feste broderiet til salunderlaget. Her brukte vi søm nr. 1 i gruppe «Applique» på vår Janome Skyline S9.

Gratulerer!

Hurra, prosjektet er klart. Jeg håper du likte beskrivelsen og at du ble fornøyd med resultatet. Legger du ut bilder i sosiale medier, blir vi veldig glad om du tagger oss med @janomescandinavia #minjanome #janomescandinavia

Hilsen,

Marit

Produkter fra prosjektet

(Visited 1 198 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.