fbpx

Søm i sirkler – Sirkelsømslinjal og AcuStitch

Janome Continental M7. Continental M7 har et rikt utvalg av 9 mm brede sømmer, og med lekre tråder kommer de til sin rett. Med sirkelsømslinjalen kan du sy dem ut i perfekte sirkler. Hva med ei ny klokke på syrommet ditt?

Materialer:

Tips til søm og montering

 • Bruk stabilisering under stoffet når du syr dekorsømmer. Rivbar er det beste alternativet her. Det er en fordel å kunne fjerne stabiliseringa fordi det er lettere å montere myke materialer i ringen. 
 • Legg et lag tynn og myk vatt under stoffet før du monterer. Det beskytter stoffet for treringen og gir prosjektet en lett fyldig 3D-effekt.
 • Bruk merket der sirkelsømslinjalens stift satt til å plassere urverket. Du må sannsynligvis klippe opp et lite hull der. Se ellers beskrivelse for urverket ditt for montering.
 • Hvis du ikke vil ha råkanter på baksiden, kan du lage et «bakstykke» med hull til urverket og sy det til for hånd.
 • Klipp ned stoffet på baksiden så du har omtrent 3 cm stoff ekstra rundt det hele. Vatten klipper du helt inntil ringen.
 • Sett inn en dobbel rynketråd, trekk stoffet sammen og knyt.
 • Tegn en sirkel med samme diameter som broderringen.
 • Tegn et rektangel i midten av sirkelen som er passe stort til å huse urverket ditt.
 • Klipp sirkelen ut i stoff uten å legge til sømmonn. Siden sirkelen har samme mål som broderringen, er sømmonn allerede inkludert.
 • Klipp ut en ekstra stofflapp som er 4-5 cm større enn hullet i begge retninger. Den brukes når du skal sy ei ramme for urverket. Hvis du ikke vet hvordan du gjør det, så gjør et søk for eksempel på «passepoilert lomme» for å finne beskrivelser.
 • Brett inn sårkanten på bakstykket og nål det fast med knappenåler før du syr det til for hånd.

TIPS
Du bør demontere urverket mens du syr til bakstykket. Det er enklere for deg å sy, og urverket har best av å få ligge i ro.

Sirkelsømslinjal finnes til mange modeller

Du må ikke ha Continental M7 for å gjøre dette. I Symagasinet eller på hjemmesiden vår kan du se hvilket produkt som passer for din maskin, eller du kan spørre din lokale forhandler. Selv om 9 mm sømmer er lekkert, kan du lage flott dekor uansett hvilken modell du har. Du kan bare sy noen flere runder, så får du fylt opp urskiva di. Det er faktisk trådene og sirkelsømslinjalen som spiller hovedrollen her!

AcuStitch

 

Hvis du har en broderimaskin, kan du bruke Janome AcuStitch. Det er et lite Windows-program som fungerer som en digital sirkelsømslinjal. Acustitch gir deg mulighet til å legge sting i sirkel, men også i andre geometriske formasjoner.

Denne urskiva har jeg lagd i AcuStitch og brodert ut på Janome MC 550E. De samme flotte Wonderfil bomullstrådene er brukt. I midten ligger en 12-delt sak som angir timene. Det består av to 6-taggede stjerner (se figuren over) lagt over hverandre og deretter forskjøvet 30o i forhold til hverandre.

Dekorerte sirkler kan også bli fine mugrugs og coasters, eller du kan bruke dem som front på en morsom, rund veske. Bretter du sirkelen dobbelt til en halvsirkel, har du utgangspunkt for en liten pung. Du kan lage quilteblokker, og du kan dekorere klær.

ANDRE TIPS:
Sirklene må ikke være fulle, du kan sy flere sirkler inntil hverandre og la dem overlappe. Eller du kan flytte senter i sirkelen (stiften på sirkelsømslinjalen) og lage nye mønstre på den måten.

Kos deg med dekorsømmer, gjerne helt til det går rundt for deg! 😊

(Visited 1 255 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.