fbpx

Snekkerbukse av brodert duk

Jeg elsker å sy i brukte tekstiler. Broderte duker er favoritten. Jeg skulle ønske jeg kjente historiene til alle dukene jeg kjøper på loppemarkeder og i bruktbutikker, men duken og historien har gjerne skilt lag lenge før jeg kommer inn i bildet.  

Selv om fortiden til denne duken er ukjent, har jeg gravd fram historien bak plagget jeg valgte å sy av den. For hvordan har det seg at jeg i 2018 syr en s n e k k e r b u k s e av en brodert duk?

Snekkerbuksa var opprinnelig et arbeidsplagg. I historiebøkene er den først beskrevet på slutten av 1700-tallet, som arbeidsklær for slavene på plantasjene i Amerika. På 1890-tallet begynte Levi Strauss å masseprodusere snekkerbuksen, og den ble populær blant gruvearbeidere, snekkere, håndverkere og andre kroppsarbeidere i USA.

“Warm in winter, cool in summer – does away with the strains and pulls caused by suspenders and belts and protects the body from chaff and dirt”

stod det på en reklameplakat fra denne tiden.

En røff arbeidsbukse i brodert duk? Neeeei, tror ikke det.  Jeg må nok finne en annen historisk referanse å hekte denne broderte snekkerbuksen på.

Under første verdenskrig brukte amerikanske soldater snekkerbukser fordi de tålte mye. Under andre verdenskrig ble snekkerbuksa derimot kvinnenes plagg. Nærmere bestemt kvinnene som tok over jobbene ved fabrikkene, når mennene var ute i krig. Snekkerbukse på kvinner var kontroversielt, og mange mente at kvinner ikke hadde noe å gjøre i et så maskulint plagg.

På 1970-tallet ble snekkerbuksen et viktig feminist-symbol. Det formløse plagget, som ga bevegelsesfrihet og ikke krevde bh, ble båret av kvinner som et symbol på frigjøring og at de krevde like muligheter og rettigheter som menn.

Jeg må innrømme at komfort, og ønsket om et kult plagg, var min motivasjon for denne snekkerbuksen. Likevel er det noe symbolsk og frigjørende ved å sy et maskulint arbeidsplagg av duker som våre bestemødre og oldemødre har brodert. Brodert i en tid da kvinnerollen var strengere, og håndarbeid var noe alle jenter måtte kunne for å bli en god husmor.

Jeg kan ikke brodere, men jeg kan sy. Ikke fordi det er forventet av meg, men fordi jeg liker det. Og jeg lever i en tid der jeg kan sy meg klær på kryss og tvers av det som tidligere var strenge kjønnsstereotypier. Selv om jeg ikke kjenner historien til denne duken, liker jeg tanken på at jeg kan gi den et nytt og moderne liv 🙂

 

Ingrid Vik Lysne

I Ingrid´s syrom

TIPS! Mønster på snekkerbuksen finner du på www.svenskamonster.se

(Visited 2 142 times, 1 visits today)

One thought on “Snekkerbukse av brodert duk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.